ПЗ 53: Герметизація ламістерної тари. Перевірка герметичності закупорених банок.
Практична робота № 53
Тема: Герметизація ламістерної тари. Перевірка герметичності закупорених банок.
Мета: вивчення герметизації ламістерної тари. Перевірка герметичності закупорених банок.
Герметизація ламістерної тари.
Тара із ламістеру після наповнення накривається кришкою і за допомогою напівавтомата Б4-УТУ-1 відбувається її герметизація методом термозварювання.
Автомат Б4-КУТ-3 призначений для герметизації методом подвійного термошва банок із ламістеру типу 2Л, 3Л, 21Л (циліндричних) та 1Л, 4Л, 9Л (прямокутних). Продуктивність автомата до 80 банок за хвилину.
Перевірка герметичності закупорених банок.
Після герметизації банок у технологічних лініях для фасування консервів передбачено перевірку герметичності наповнених і закупорених банок для того, щоб негерметичні банки не надійшли в автоклав.
Після герметизації банки оглядають візуально і виявляють банки з явними ознаками негерметичності.
На м’ясоконсервних заводах широко застосовують спосіб перевірки банок на герметичність, використовуючи водяну ванну, яка пофарбована всередині білою фарбою і має добре освітлення. Ванну заповнюють гарячою водою (80 — 90 °С). По спусках протягом 1 — 2 хв закатані банки переміщуються у воді. Внаслідок нагрівання і розширення в середині банок за наявності порушень їх герметичності повітря витискується з банок і підіймається через воду у вигляді бульбашок. Негерметичні банки видаляють, розкривають і вміст перекладають у чисті банки.
АТ «Полтавамаш» виготовляє пристрій для перевірки банок на герметичність К7-ФКЦ/2-12.
Під час виробництва консервів на підприємствах великої потужності якість роботи машин при герметизації банок перевіряють введенням у порожні банки 5 — 6 крапель етилового ефіру, закатують їх і опускають у ванну з гарячою водою температурою 80 — 85 °С. Герметичність банок перевіряють за відсутністю або виділенням бульбашок пари ефіру чи повітря.
На підприємствах великої потужності використовують також вакуумні або повітряно-водяні тестери, які мають камери контролю герметичності банок, застосовують вакуум або стиснене повітря.
Іноді використовують метод перерізання швів на металевих банках і контролюють якість закатування за допомогою фальце- проекторів типу ДР-1.
Якість роботи закатних (закупорювальних) машин перевіряють не менше ніж тричі за зміну для кожної пари роликів.
Якщо впродовж години перевірки кількість негерметичних банок перевищує 0,1 %, то закатну (закупорювальну) машину зупиняють і переналагоджують закатний механізм.
Загальні втрати банок і кришок при виготовленні консервів під час регулювання обладнання, перевірки на герметичність, теплового оброблення та інших операцій не повинні перевищувати 0, 25 % від загального обсягу продукції, що виготовляється.
Після закатування і перевірки на герметичність банки за потреби миють у щіткових машинах за температури води 40 — 45 °C для очищення їхньої поверхні від забруднень (залишків продукції та ін.) і направляють на стерилізацію.
Для запобігання інтенсивному розвитку мікрофлори і фізико- хімічних процесів у вмісті банок проміжок часу після герметизації банок до початку стерилізації не повинен перевищувати 30 хв. Порушення цієї умови призводить до виникнення дефектів готової продукції.