ПЗ 1: Умови доставки худоби на підприємства м’ясної промисловості. Транспортні засоби, вимоги до їх облаштування. Товарно-транспортна документація. Вимоги до транспортування худоби залежно від виду, віку, статі та тривалості і відстані доставки.


                                                                                                                                                            Практична робота №1.

Тема: Умови доставки худоби на підприємства м’ясної промисловості. Транспортні засоби, вимоги до їх облаштування. Товарно-транспортна документація. Вимоги до транспортування худоби залежно від виду, віку, статі та тривалості і відстані доставки.

Мета: 1. Ознайомлення із способами та умовами транспортування забійних тварин і птиці на м’ясокомбінат.

Завдання:

1. Засвоїти способи та умови транспортування забійних тварин і птиці на м’ясокомбінат.

2. Ознайомитися з переліком  документів, які необхідні для здачі тварин на м’ясопереробне підприємство

 

                                                                                                                                      Методичні рекомендації щодо виконання завдання1.

Основне завдання транспортування — забезпечити доставку тварин і птиці на м’ясокомбінати в найкоротший термін без втрат у живій масі, без пошкоджень, захистити їх у дорозі від захворю­вань, впливів погодних умов.

Тварини і птиця, які направляють на м’ясокомбінати господарства-постачальники, орендні підприємства, фермерські господарства та господарства громадян, підлягають ветеринарному огляду та санітарному обробленню. До транспортування допускаються лише здорові тварини. На тварин складається список та видається ветер1нарне свідоцтво встановленої форми. Забороняється від­правляти на переробні підприємства тварин, клінічно хворих на туберкульоз, бруцельоз, із невстановленим діагнозом захворюван­ня, зі зниженою або підвищеною температурою тіла, а також з інфекційними захворюваннями (бешиха, чума свиней, сибірка, сказ, сап, ящур, чума великої рогатої худоби та ін.).

Крім ветеринарного свідоцтва на кожну партію видається товарно-транспортна накладна, шляховий журнал із зазначенням кількості тварин, статі, живої маси, вгодованості, часу припинення годівлі тощо.

При закупівлі забійних тварин у населення крім ветеринарно­го свідоцтва та товарно-транспортної накладної додається довідка сільської ради про належність худоби і складається закупівельний акт.

Для доставки тварин і птиці із господарств на м’ясопереробні підприємства України використовують переважно автомобільний транспорт. На невеликі відстані тварин доставляють гоном. Тварин і птицю можна також транспортувати залізницею і водним транспортом.

Під час завантаження (вивантаження) тварин у вагони, автомашини, на баржі та під час транспортування у тварин виникає перенапруження нервової системи, м’язової та серцево-судинної систем (стрес). На стресовий стан тварин впливають також темпе­ратура, вміст кисню у повітрі, погодні умови, вібрація транспортних засобів під час руху, скупченість та інші фактори.

Збудження тварин, стресові ситуації під час завантаження (вивантаження) та транспортування істотно впливають на якість м’яса, знижуючи його технологічні властивості. Під час транспор­тування особливо чутливих до стресових факторів свиней, яких відгодовували у великих комплексах, трапляються випадки їх за­гибелі.

Для запобігання зниженню якості м’яса, травмуванню тварин при їх транспортуванні потрібно суворо дотримуватися ветеринарно-санітарних вимог та правил транспортування, незалежно від виду транспортування завантаження (вивантаження) здійснювати спокійно, без галасу і побоїв.

                                                                                                                   Санітарні правила транспортування забійних тварин залізничним транспортом

 Всі види тварин допускаються до перевезення залізничним транспортом з територій, не підданих заразних хвороб, під контролем органів Державного ветеринарного нагляду на Державному кордоні Російської Федерації та транспорті Міністерства сільського господарства Російської Федерації (далі - органи Госветнадзора). По залізниці забійних тварин дозволяється перевозити на відстань не менше 200 і не більше 800 км.

 Тварини приймаються до перевезення за наявності ветеринарних супровідних документів (ветеринарного свідоцтва або ветеринарного сертифіката).

 На кожну партію відправляються тварин і птиці в місцях їх заготівлі або відправлення видають спеціальне ветеринарне свідоцтво, в якому вказують кількість тварин, маршрут їх слідування, відомості про епізоотичний стан місць заготівлі і про спеціальну обробці тварин (щеплення, алергічні реакції, дослідження та ін) . Термін дії цього документа три дні з моменту видачі.

 За 7-10 днів до відправлення тварин переводять на транспортний кормової режим (на ті корми і норми, які будуть використовуватися під час перевезення). Годують і поять їх 2 рази на добу. При транспортуванні тварин, не підготовлених до перевезень, жива і забійна маси їх значно знижуються. Корми беруть з господарства або скотобаза, звідки відправляють тварин. Допускається поповнення запасів кормів в дорозі, але з благополучних щодо захворювання скотозаготовітельних баз. Необхідно забезпечити тварин підстилкою, а також запастися інвентарем (відрами, баняками, бочками, лопатами, прив'язі, мітлами та ін.)

 Перший примірник ветеринарного свідоцтва, оформленого на кожний вагон окремо із зазначенням кількості тварин у вагоні, додається до накладної.

 У накладну у графі "Заяви та відмітки відправника" вантажовідправником вноситься відмітка про додаток ветеринарного свідоцтва форми N 1 із зазначенням його номера і дати видачі.

 Ветеринарні супровідні документи (ветеринарні свідоцтва, сертифікати), заповнені різним чорнилом, шрифтами, почерками, з виправленнями, неясним відбитком печатки або без печатки, без підпису, без повного найменування посади, прізвища та ініціалів підписала документ фахівця, з відсутністю вимагають вказівки відомостей, а також їх копії вважаються недійсними, і вантаж в таких документів до перевезення не приймається.

 Ввезення в Україну тварин допускається за наявності ветеринарного сертифіката, виданого компетентним органом держави-експортера, в якому підтверджується відповідність ввозяться тварин ветеринарним вимогам України при імпорті. При надходженні ввозяться тварин на прикордонний ветеринарний пункт представником органу Держветнагляду приймається рішення про можливість та умови їх подальшого перевезення.

 Навантаження, вивантаження тварин вагонними відправками здійснюється в місцях незагального користування, обладнаних скотопогрузочними платформами. Як виняток допускається завантаження, вивантаження тварин зі скотопогрузочних платформ у місцях загального користування. При завантаженні у місцях загального користування тварини повинні доставлятися на станцію до терміну навантаження, погодженим з перевізником.

 Перевезення лабораторних, зоопаркових і домашніх тварин проводиться у спеціалізованих вагонах або в обладнаних для такого перевезення критих вагонах.

 Обладнання критих вагонів для перевезення тварин здійснюється вантажовідправником.

 Під завантаження тварин повинні подаватися чисті і промиті вагони, а під навантаження племінних, зоопаркових, циркових і відправляються на експорт, змагання та виставки тварин - промиті і продезінфіковані. Придатність вагонів для перевезення тварин встановлюється вантажовідправником спільно з ветеринарним лікарем Держветнагляду.

 Навантаження, вивантаження тварин здійснюється за обов'язковою участю представника органу Держветнагляду, який повинен бути повідомлений не пізніше ніж за 24 години до початку вантажних операцій, вантажоодержувачем, вантажовідправником, здійснюють навантаження, розвантаження тварин.

 Навантаження, вивантаження тварин повинна проводитися в світлий час доби. У темний час доби допускається навантаження, вивантаження тварин тільки за наявності можливості достатнього освітлення місць навантаження.

 Представник органу Держветнагляду при вирішенні вантаження тварин робить про це відмітку у ветеринарному свідоцтві (сертифікаті), а при забороні навантаження - складає акт з вилученням ветеринарного свідоцтва (сертифіката) і повідомляє перевізника та вантажовідправника про заборону навантаження. При цьому вантажовідправник зобов'язаний не пізніше ніж через 2 години з моменту повідомлення видалити з території станції не прийнятих до перевезення тварин.

 Навантаження тварин у криті вагони проводиться в такій кількості:

 велика рогата худоба (дорослий) - від 16 до 24 голів у залежності від його розміру та ваги;

 молодняк великої рогатої худоби - від 24 до 28 голів;

 телята - від 36 до 50 голів в залежності від віку;

 вівці та кози - від 80 до 100 голів;

 свині - від 50 до 60 голів (при масі однієї тварини до 80 кг), від 44 до 50 голів (при масі від 80 до 100 кг), від 28 до 44 голів (при масі від 100 до 150 кг), від 20 до 28 голів (при масі понад 150 кг);

 коні - не більше 14 голів;

 верблюди - не більше 8 голів.

 Після розміщення вказаної кількості тварин у вагоні повинен залишатися вільний проміжок, достатній для того, щоб помістилося ще одна тварина.

 Норми навантаження племінних і високопродуктивних тварин визначаються відправником за узгодженням з перевізником і органом Держветнагляду.

 Коні розміщуються паралельно поздовжній осі вагона головами до міждверного простору, по два ряди в кожній половині вагона. Для проходу провідника в середніх рядах установлюється на одного коня менше, ніж у крайніх.

 Під навантаження коней вантажовідправник обладнає вагони чотирма поперечними дошками-конов'язі, двома дверними дошками - закладками, двома поздовжніми та чотирма фуражними дошками.

 Перевезення коней допускається тільки в розкутий вигляді.

 Велика рогата худоба в вагоні розміщується поперечним або поздовжнім способом. Навантаження великої рогатої худоби в спеціалізовані вагони провадиться тільки поперечним способом.

 Перед завантаженням великої рогатої худоби, при поперечному способі його розміщення, до незнімних дощок поздовжньої стіни вагона прикріплюються шурупами залізні кільця (або скоби) для прив'язі тварин з розрахунку одне кільце на 1 - 2 тварин. У торцевих стін вагона настилають полки, що складаються кожна з їхніх двох дощок, що укладаються на незнімні дошки поперек вагона впритул до торцевих стін вагона. Після завантаження великої рогатої худоби в дверних отворах вагонів встановлюються решітки.

 При поздовжньому способі розміщення великої рогатої худоби вагони обладнуються вантажовідправником так само, як для перевезення коней, але замість дверних дощок-закладів в дверних отворах встановлюються решітки. Вівці, кози, телята, свині та молодняк великої рогатої худоби вантажаться у вагони без прив'язі.

 Спільна перевезення в одному вагоні биків і корів, баранів і овець, кнурів та свиноматок, а також різних видів тварин не допускається.

 Не допускається завантаження свиней у зимовий період при температурі зовнішнього повітря нижче мінус 25 град. С, а в літній період - великих жирних свиней вагою більше 100 кг при температурі +25 град. С і вище.

 Дрібні тварини перевозяться в клітках та ящиках в кілька ярусів. Проміжки між клітиною і дахом по боковій стіні вагона повинні бути не менше 0,2 м. Ящики й клітини встановлюються біля поздовжніх стін з залишенням проходу для догляду за тваринами та вентиляції. Клітки та ящики повинні мати суцільне, водонепроникне дно та надійно закріплюватися після завантаження.

 Перевезення диких тварин вагонними відправками здійснюється на умовах, встановлених у кожному окремому випадку перевізником і вантажовідправником за погодженням з органом Держветнагляду. Хутрові звірі, в залежності від їх виду, перевозяться у металевих або міцних дерев'яних клітках з металевими гратчастими дверцятами. Дверцята кліток повинні мати міцні запори, що виключають можливість самовідкривання, та замикатися на замки.

 Перевезення птахів проводиться у клітках з суцільним водонепроникним дном.

 Перевезення бджіл, а також призначених для розведення та акліматизації раків, живої риби, рибопосадкового матеріалу (мальків) проводиться у відповідності з правилами перевезень залізничним транспортом швидкопсувних вантажів.

 Вантажовідправник зобов'язаний забезпечити відправляються тварин доброякісними кормами, ємкостями для запасу води, а також підстилкою на весь шлях прямування, з урахуванням встановлених строків перевезення та дводенного запасу. Нешкідливість кормів та кормових добавок у ветеринарно-санітарному відношенні повинна бути підтверджена ветеринарним свідоцтвом форми N 3 (додаток 3 до Інструкції) або ветеринарним сертифікатом країни-експортера в разі ввезення кормів із-за кордону з партією імпортованих тварин.

 При температурі зовнішнього повітря в пункті відправлення нижче мінус 15 град. З застосування жому, барди та силосу для корму не допускається.

 Корм та підстилка перевозяться у вагонах разом з тваринами і завантажуються на спеціальні полиці або в міждверний простір вагона. Зерновий корм (овес, борошно, висівки і комбікорм) повинен бути затарений у мішки, а сіно та солома - запресовані в тюки.

 Для перевезення корму та підстилки на прохання вантажовідправника і за його рахунок надаються окремі вагони.

 Провідники, які супроводжують тварин, повинні виконувати обов'язки, передбачені правилами перевезень вантажів залізничним транспортом з супроводом та охороною вантажовідправників, вантажоодержувачів.

 На прохання вантажовідправника і за його рахунок для провідників тварин можуть надаватися окремі вагони.

                                                                                                                                Транспортування забійних тварин автомобільним і водним транспортом

 Для перевезення тварин використовують спеціальні автомобілі-скотовози або звичайні бортові. Перевезення худоби та птиці в автомобілях-самоскидах заборонена. Автомобілі-скотовози місткі і стійкі при русі, кузов обладнаний пристроями для припливної вентиляції, має двоє дверей з трапом, освітлення, навозосборники, перегородки висотою 1 м і кільця для прив'язі. Бортові автомашини додатково обладнали міцними щитами з дощок висотою 1 - 2 м, а для коней 2 м. Великих тварин перевозять на прив'язі. При перевезенні свиней, овець, телят кузов, якщо він подовжений, поділяють 2-3 перегородками, що попереджає травмування тварин при скупчування на підйомах, спусках, при різких гальмуваннях.

 Кузов автомашини повинен бути справним, не мати гострих виступів, виступаючих цвяхів, чистим, при необхідності продезінфікований. Для запобігання тварин від вітру і протяг у холодну пору року попереду кузова ставлять щільний щит, а в непогожу, морозну погоду і сонячний день кузов покривають брезентом.

 Придатність автотранспорту для перевезення тварин встановлює ветеринарний лікар господарства. Перед навантаженням тварини обов'язково підлягають ветеринарному огляду. При цьому їх бажано розсортувати з урахуванням статі, віку і вгодованості. Норми навантаження визначають виходячи з типу автотранспорту, місцевих умов, стану дороги, пори року, виду тварин. Забороняється перевозити тварин, особливо свиней, у відкритому кузові при температурі повітря нижче мінус 20 ° С. Тварин, хворих на інфекційні хвороби, а також реагують на туберкульоз і бруцельоз, перевозять тільки з дозволу ветеринарного відділу (області, республіки) відповідно до діючих інструкцій і в супроводі ветеринарного фахівця. У випадках виявлення в дорозі хворих тварин або їх падежу рух припиняють і потім надходять згідно з вказівками представників територіальної ветеринарної служби. Автотранспорт, використаний для перевезення хворих тварин, після механічного очищення промивають гарячою водою та дезінфікувати. При знаходженні в дорозі за часом до 6 год худобу не поять і не годують. Якщо час перевезення збільшується, то необхідно передбачити відпочинок тварин, забезпечити їх кормами і водою, очистити кузов від гною, покласти нову підстилку.

 Птицю перевозять в контейнерах або клітинах різної конструкції. Найбільш поширені клітки для курей і качок розміром 90-60-30 см, для гусей і індиків - 90-60-40 см. На 1 м 2 площі клітини розміщують до 30 курчат-бройлерів, курей і качок живою масою близько 1 - 2 кг , 15 гусей і індиків живою масою 3 - 5 кг. Оптимально птицю перевозять на відстань 50 - 100 км при знаходженні в клітинах 4 - 5 ч. У випадку більш тривалих перевезень через кожні 6 год птиці дають 2 - 3 год відпочинку.

 Кроликів для забою на м'ясо перевозять в контейнерах або клітинах розміром 220-40-30 см, за довжиною їх ділять на 8 відділень, кожне розраховане на одне доросла тварина.

 Транспортування завжди веде до підвищення збудливості тварин, появи стресового стану, втрати живої маси і травм. Особливо сильно впливає на тварин тривалий незручне положення тіла, тісне і неправильне розміщення в кузові, переохолодження чи перегрівання. Вважається, що перевезення проведена задовільно, якщо на відстані 50 - 80 км втрата маси у великої рогатої худоби не перевищує 2,4%, у свиней 3%. При перевезенні автотранспортом часто у великої рогатої худоби відзначають травми в області грудної клітини, грудей і задньої частини тіла, у свиней - рани, подряпини, переломи кінцівок і ребер.

 При перевезенні водним транспортом тварин розміщують на палубах або в трюмах. Дорослий велику рогату худобу та коней ставлять вздовж судна і прив'язують за кільця, для овець, свиней, телят споруджують кошари на 25-30 голів, птицю і кролів перевозять в клітинах.

 Для догляду за тваринами передбачені необхідний інвентар (мітла, відра, лопати, мотузки і т.д.), достатня кількість доброякісних кормів, підстилкового матеріалу і води (комбікорми затарені в мішки, сіно в тюках). Перед роздачею тваринам корм бажано змочувати водою.

 Для супроводження тварин виділяється один провідник з розрахунку на 20 голів великої рогатої худоби або 10 коней, 30 свиней, 60 овець, 10-15 клітин птиці та кролів.

 При виявленні в дорозі хворих тварин або трупів провідники їх ізолюють і повідомляють судової адміністрації і в найближчий порт, де є транспортний ветсаннадзор. Якщо за висновком ветеринарного лікаря тварини підлягають зняттю з судна, то про це негайно повідомляється місцевим органам влади і ветслужби та за їх сприяння хворих видаляють з території порту (пристані).

 Тварин вивантажують під наглядом представника транспортного ветсаннадзора при дотриманні ветеринарно-санітарних правил. Судно очищають, миють, а при необхідності і дезінфікують під контролем ветеринарного лікаря (фельдшера).

                                                                                             Ветеринарно-санітарний контроль при розвантаженні і здачу-приймання тварин в пункт призначення

 Після прибуття партії забійних тварин ветеринарний лікар (фельдшер) м'ясокомбінату (бойні, птахокомбінату) зобов'язаний перевірити правильність оформлення ветеринарного свідоцтва, а також відповідність зазначеного у ветеринарному свідоцтві кількості тварин з фактично доставленими, визначеним товарознавцем - приймальником худоби підприємства, провести їх поголовний ветеринарний огляд, а при необхідності і термометрію (поголовну або вибіркову). Після цього ветеринарний фахівець дає вказівку про порядок прийому тварин, розміщення їх на базах підприємства і встановлює ветеринарне спостереження за цими тваринами.

 Партія, в якій виявлені тварини, хворі заразними хворобами, у стані агонії, вимушено вбиті або трупи, а також у випадках невідповідності наявності кількістю голів, зазначених у ветеринарному свідоцтві, карантинують до встановлення діагнозу або причин невідповідності, але не більше 3 діб.

 Трупи при доставці худоби автотранспортом не вивантажують; їх після виключення сибірської виразки мікроскопічним дослідженням направляють на утилізацію або знищують.

 Трупи тварин, виявлені в залізничних вагонах, після виключення сибірської виразки вивантажують в місцях, зазначених органами держветнагляду, силами і засобами одержувача худоби.

 При проведенні передзабійної витримки тварин у господарствах і короткочасної транспортуванні велика і дрібна рогата худоба, верблюдів, оленів при необмеженій напування витримують без корму не менше 15 год, свиней - не менше 5, кроликів - не менше 12, сухопутну птицю - 8-12, водоплавну - 4-8 год, включаючи час перебування в дорозі при доставці їх автотранспортом. Час припинення годування тварин у господарствах проставляється у товарно-транспортної накладної. Тварини повинні бути доставлені на м'ясокомбінат (птахокомбінат) на день і час, зазначені в узгоджених графіках їх здачі-приймання.

 При здачі-приймання худоби за масою і якістю м'яса в зазначених умовах тривалість передзабійної витримки худоби на м'ясокомбінаті, включаючи ветеринарний огляд, повинна складати не більше 5 годин після приймання його на підприємстві.

 Коней, мулів, ослів для проведення малеїнізації витримують на м'ясокомбінаті перед забоєм 24 год. Телят і поросят направляють на переробку через 6 годин після їх приймання на підприємстві.

 При транспортуванні тварин з годуванням в дорозі, при відсутності передзабійної витримки тварин у господарстві, що має бути зазначено у супровідному документі, при доставці худоби по залізниці і гоном, у разі надходження худоби поза графіком, після проведення карантину при здачі-приймання худоби за масою і якістю м'яса, а кроликів поживою масі тривалість передзабійної витримки на м'ясокомбінаті становить: для великої і дрібної рогатої худоби, оленів, верблюдів - не менше 15 год, для свиней - не менше 10, для коней, мулів, віслюків - не менше 24, для кроликів - 5 год після приймання їх на м'ясокомбінаті. Телят направляють на переробку після закінчення 6 год після приймання їх на м'ясокомбінаті. Напування тварин не обмежують, але припиняють за 3 год до забою. Забороняється забій тварин, що мають ознаки втоми після транспортування. Таких тварин при нормальному напування і годівлі ставлять на відпочинок не менше ніж на 48 год, а надалі надходять, як зазначено вище.

 При здачі-приймання худоби за живою масою і вгодованості як безпосередньо в господарствах, так і на підприємствах передзабійної витримки на м'ясокомбінатах повинна становити для: великої і дрібної рогатої худоби, оленів, верблюдів, коней, мулів і ослів - не менше 24 год для свиней - не менше 12, для телят - 6 год після приймання їх на підприємстві.

                                                       2. Ознайомитися із товарно-транспортною документацією. Вимоги до транспортування худоби залежно від виду, віку, статі та тривалості і відстані доставки.

На кожну партію худоби оформляють ветеринарне свідоцтво установленої форми та товарно-транспортну накладну, форма 1 — сг (твар.) у трьох екземплярах. Один залишають у господарстві, а два видають старшому провіднику (гуртоправу), в тому числі один у запечатаному вигляді для м'ясокомбінату. Другий екземпляр товарно-транспортної накладної повертають господарству після приймання худоби з відповідними відмітками приймальника. У тих випадках, коли на доставку тварин потрібно більше доби, заповнюють дорожній журнал.

Товарно-транспортні накладні на велику рогату худобу, коней заповнюють на підставі зважування кожної тварини із зазначенням інвентарного номера тварин, статі, віку, живої маси та вгодованості. Дані на овець, кіз і свиней записують по групах тварин з однаковими якісними показниками.

Товарно-транспортну накладну підписують керівник та головний (старший) бухгалтер і скріплюють печаткою господарства.

При перевезенні тварини, потрапляючи в незвичайні умови, зазнають не тільки фізичну, а й психологічну напруженість, що є причиною їх стресового стану. На виникнення стресу суттєво впливають перевантаження від впливу інерційних сил, вібрації і температура навколишнього середовища. При транспортуванні погіршується якість м'яса і шкур, знижується маса, іноді тварини гинуть. Чим довше відстань від господарства до м'ясокомбінату, тим більше втрати маси тварин. Основним завданням при транспортуванні тварин є доставка тварин від місця відгодівлі до пункту промислової переробки з мінімальними втратами маси.

В одну автомашину або вагон занурюють тварин одного виду, однорідних за статтю та віком.  При тривалих перевезеннях залізничним і водним транспортом у господарстві кожну групу відібраних тварин слід утримувати окремо в умовах і на раціоні, близьких до тих, що будуть у вагоні (судні), не менше 3 діб. За цей час тварини звикнуть один до одного, адаптуються. Все це дозволить при транспортуванні попередити негативні стресові явища, травми, втрати живої маси і вгодованості.

У спекотну погоду, якщо температура перевищує 30°С, перевезення свиней автотранспортом рекомендується тільки з дозволу ветеринарного лікаря. Навантаження свиней в залізничні вагони не дозволяється при температурі нижче -25 ° С і вище 25 ° С, якщо маса однієї тварини перевищує 100 кг.

У коней перед відправкою знімають підкови. Велика рогата худоба, свині, коні, що відправляються на м'ясокомбінати, бойні та забійні пункти повинні бути забірковани. На тварин становлять опис, в якій відзначені вид тварин і номер бирки (тавро).

Перед відправкою тварин оглядає ветеринарний лікар чи фельдшер, який обслуговує господарство чи підприємство. На підставі результатів огляду видають ветеринарне свідоцтво (ветеринарний сертифікат) встановленої форми, дійсне для пред'явлення до відправлення протягом 3 діб. з дня його видачі. При відправці тварин за межі області, краю або республіки, ветеринарне свідоцтво підписує головний ветеринарний лікар району (міста). При далеких перевезеннях ведуть подорожній журнал, в якому вказують маршрут прямування, кількість кормів, пункти водопою, вивантаження гною і т. д.

Якщо тварин направляють на забій у перші 3 міс. після зняття карантину ящуру або в перші 30 днів після вакцинації проти ящуру, то у ветеринарному свідоцтві вказують ці обставини. При поставках на м'ясокомбінати тварин зі спеціалізованих відгодівельних комплексів. У ветеринарному свідоцтві вказують, що господарство благополучно щодо заразних хвороб не менше 3 міс. перед здачею тварин.

На кожну партію тварин перед відправкою з господарства оформлюють товарно-транспортну накладну у чотирьох примірниках. Один примірник цього документа залишають в господарстві, другий на підприємстві промисловості і два додаються до подорожнього листа автотранспортної організації. На кожній товарно-транспортної накладної, скріпленим печаткою господарства-постачальника, проставляють літер, який встановлений для даного господарства.

При перевезенні тварин залізничним транспортом, а також при перегоні худоби понад 1 добу. ведуть дорожній журнал.

Вивезення тварин дозволено тільки з місць, благополучних щодо інфекційних захворювань і не перебувають у карантині. У виняткових випадках тварин, позитивно реагують при дослідженні на бруцельоз і туберкульоз, хворих на чуму (класичної) свиней та іншими хворобами, м'ясо яких після проведення ветсанекспертизи допускається до вживання в їжу, можна відправляти на м'ясокомбінати тільки за спеціальним у кожному окремому випадку дозволу. Видавати дозвіл мають право ветеринарний відділ області (краю), республіки. Ці установи встановлюють порядок перевезення і відповідні ветеринарно-санітарні заходи, яких необхідно дотримуватися під час транспортування тварин.

Не підлягають відправці на забійні підприємства тварини, клінічно хворі бруцельозом і туберкульозом, з невстановленим діагнозом хвороби, хворі незаразними хворобами, які мають підвищену або знижену температуру тіла; птах, хвора орнітозом, грип, ньюкаслської хворобою. Забороняється відправляти на забій тварин, щеплених інактивованою вакциною проти ящуру протягом 21 дня у несприятливих по ящуру областях та вакциною проти сибірської виразки протягом 14 днів після щеплення, або тварин, яким вводилася з лікувальною метою противиразкову сироватку, протягом 14 днів після введення, а також тварин, яким згодовували антибіотики з лікувальною та профілактичною метою протягом терміну, зазначеного в настановах щодо застосування їх у ветеринарії.

Тварин, оброблених пестицидами, відправляють на забій після закінчення відповідного терміну очікування (час каренції), зазначеного в «Списку хімічних препаратів, рекомендованих для обробки сільськогосподарських тварин проти комах і кліщів».

Не підлягають відправці для забою тварини протягом 30 днів, а птах 10 днів після останнього випадку згодовування їм риби, рибних відходів та рибного борошна.

Забороняється доставка забійних тварин автосамосвалом і автомобілями з металевими кузовами без дерев'яного настилу, а також на транспорті, не обладнаному для перевезення худоби.

                                                                                                                                        Контрольні питання

  1. Яке основне завдання транспортування худоби і птиці?
  2. Чому підлягають тварини і птиця, які направляють на м’ясокомбінати господар- ства-постачальники, орендні підприємства, фермерські господарства та господарства громадян?
  3. Що використовують переважно для доставки тварин і птиці із господарств на м’ясопереробні підприємства України?
  4. Чим перевозять тварин і птицю?
  5. Яким транспортом можна перевозити дрібну рогату худобу і свиней?

                                                                                                                                           Література

  1. Тимощук И.И. Загальна технологія м'яса і м'ясопродуктів [Текст]: /И.И. Тимощук - Кив: Урожай, 1992. - С. 159.
  2. Журавская, Н.К. Технохимический контроль производства мяса и мясных продуктов. Учебник / Н.К. Журавская, Б.Е. Гутник, Н.А. Журавская – М.: КолосС, 2003.
  3. Князева Т.В., Горбунова М.О., Рыбина И.Н. Технохимический контроль качества пищевых продуктов. Методические указания к лабораторным работам. – Ростов-на-Дону: Изд-во РГУ
  4. Технохимический контроль и управление качеством производства мяса и мясопродуктов: учебное пособие / М.Б. Ребезов, Е.П. Мирошникова, Н.Н. Максимюк и др. – Челябинск: Издательский центр ЮУрГУ,2011. – 107 с.
  5. http://www.twirpx.com/file/747713/
  6. http://www.twirpx.com/file/821340/