ПЗ 17:Аргументація підбору асортименту продукції, що випускається в м’ясопереробних цехах різної потужності.


                                                                                                                                      Практичне заняття  №17.

Тема: Аргументація підбору асортименту продукції, що випускається в м’ясопереробних цехах різної потужності.

Мета: навчитися підбирати асортимент продукції для м’ясопереробних підприємств.

Завдання1: Підібрати асортимент продукції для ковбасного цеху потужністю 5, 15, 30 тон за зміну.

Завдання підбрати асортимент продукції для м’ясопереробного цеху  потужністю 11, 23, 45 тон за зміну.

 

Асортимент ковбасних виробів, напівфабрикатів і інших видів продукції вибирають з урахуванням рекомендацій згідно Відомчих норм проектування по таких групах:

– ковбасні вироби (ковбаси варені, ліверні, напівкопчені, сирокопчені, варено-кончені; сосиски, сардельки, продукти зі свинини, яловичини, баранини (копченості) ;

– кулінарні вироби;

– фасоване м'ясо (яловиче, свиняче, бараняче);

– м'ясо у відрубах;

– м'ясо у блоках;

– сало (шпик) солоне;

– м'ясні напівфабрикати: великошматкові з яловичини (вирізка, спинна, поперекова, тазостегнова, лопаткова, підлопаткова, грудна частини, покромка); великошматкові зі свинини (вирізка, корейка, окіст, лопаткова і шийна частини, грудинка); великошматкові з баранини (окіст, корейка, лопаткова частина, грудинка), котлетне м'ясо; порційні непаніровані (лангет, біфштекс натуральний, антрекот, ромштекс, котлета натуральна, ескалоп, ромштекс, шніцель), дрібношматкові м’ясо-кісткові (супові набори з яловичини, баранини; рагу зі свинини, баранини), дрібншматкові м’якушеві (бефстроганов, піджарка, гуляш, азу, м’ясо для шашлику, плову); заморожені (пельмені, фрикадельки); січені (котлети, шніцелі, фарш м'ясний);

– швидкозаморожені готові м'ясні страви (з гарніром).

Співвідношення між окремими видами готової продукції приймають за матеріалами, зібраним під час виробничої практики, або за аналітичними статистичними даними. Груповий асортимент готової продукції наведений у табл. 1, 2

Таблиця 1. Співвідношення окремих видів готової продукції, %

Вид продукції

Потреба кількості

Ковбасні вироби

26

Напівфабрикати січені

7

Напівфабрикати натуральні

21

У тому числі великошматкові напівфабрикаті;

14

М'ясо фасоване

22

Відруби торгові

24

Разом

100

 

2. Груповий асортимент ковбасних, кулінарних виробів та напівфабрикатів

 

Вид продукції

Виробництво продукції у % до загальної кількості для підприємств

великої продуктивності

малої продуктивності

Ковбасні вироби

 

 

Варені ковбаси

45

40

Сосиски, сардельки

16

10

Напівкопчені ковбаси

9

30

Сирокопчені ковбаси

1

-

Варено-копчені ковбаси

4

-

Продукти зі свинини, яловичини (копченості)

14

20

Ліверні ковбаси

6

-

Кулінарні вироби

5

-

Разом

100

100

Напівфабрикати

 

 

Дрібношматкові, паніроватн, порційні

28

 

Великошматкові

45

 

Напівфабрикати м’ясні січені

27

 

Разом

100