Лекція 7: Технологія переробки крові. Продукти з крові.
План лекції
- Напрямки промислового використання крові.
- Морфологічна структура крові.
- Хімічний склад крові.
1. Напрямки промислового використання крові
Види продукції. Чорний технічний альбумін — це висушена дефібринована або стабілізована кров; світлий (харчовий і технічний альбумін) — висушена сироватка або плазма крові.
Просвітлена суха кров — це кров, отримана з харчової крові у результаті просвітлення хімічними речовинами. Основними якісними показниками альбуміну є вміст білка, розчинного у воді (у вищому сорті не менше ніж 85% від загальної кількості білка). У готовому продукті обмежується вміст вологи для забезпечення його мікробіологічної стійкості. В технічному альбуміні має бути мінімальна кількість жиру, який зменшує здатність альбуміну до піноутворення.
У харчовому альбуміні не допускається вміст патогенної мікрофлори, а кількість непатогенної обмежена. У світлих альбумінах лімітують також вміст мінеральних речовин.
Світлий альбумін вищого сорту має світло-жовтий або світлий колір, для І сорту дозволяється рожевий відтінок.
Піноутворювач ПО-6 — продукт лужного гідролізу крові або фібрину. Головна вимога до нього — здатність утворювати з водою стійку піну навіть за температури до 35 °С. Межове значення рН піноутворювача не повинно перевищувати 8,2. Якісною характеристикою кормового кров’яного борошна є вміст білкових і мінеральних речовин. Крім того, у кров’яному борошні регламентується вміст вологи і жиру відповідно до стандартів.
Якщо підприємство має малу продуктивність і не має обладнання для хімічної переробки, то кров’ю як наповнювачем збагачують м’ясне та м’ясо-кісткове борошно.
Кров’яне кормове борошно містить значну кількість повноцінного білка, який засвоюється тваринами на 83 — 87 %. Мінеральна частина борошна складається зі значної кількості кальцію і фосфору, які дуже потрібні як прикорм для росту тварин і птиці.
Зіставлення кормової цінності борошна, за одиницю якого взято кормову цінність 1 кг зерна вівса, свідчить про високу якість кров’яного і м’ясного борошна, яке містить кров .
Кров, що одержують при забої сільськогосподарських тварин, є одним із важливих джерел білків тваринного походження і використовується як сировина для виробництва харчової, лікувальній кормової та технічної продукції.
Враховуючи високу поживність харчової крові, доцільно ширше використовувати її для виготовлення поживних м’ясо, напівфабрикатів. Натуральну кров і еритроцити використовують для виробництва кров'яних ковбас, деяких видів паштетів, консервів. Кров використовують також у виробництві лікувальних препаратів та високоцінних білкових кормів.
2 . Морфологічна структура крові. Хімічний склад крові.
За морфологічним складом кров являє собою плазму, в якій у зваженому стані містяться формені елементи (еритроцити, лейкоцити і тромбоцити). Кров складається із води (79-81%) та сухих речовин (21-19%), основну масу яких становлять білки - гемоглобін, що є в еритроцитах (9,3-10,3%), розчинені у плазмі альбуміни і глобуліни (4,3-7,1%) та фібриноген (0,45-0,65%). Вуглеводи (глюкоза, фруктоза, глікоген) органічні кислоти, ліпоїди, жирні кислоти відносяться до безазотистих речовин і виявляються в крові у незначній кількості. Мінеральний склад крові представлений солями натрію, калію, кальцію, магнію, заліза, міді хлору, йоду, фосфору та ін. У крові є також вітаміни, гормони ферменти. Останні тут зустрічаються протягом 1-3 год після забою тварин. У сухому залишку формених елементів найбільше гемоглобіні (30-32%), який є джерелом повноцінних білків та органічного заліза.
На смак кров солонувата внаслідок наявності в ній хлориду натрію. Реакція крові (рН) слаболужна і безпосередньо після її збирання у різних тварин коливається в межах 7,4-7,6. Замерзає кров при температурі мінус 0,56-0,6°С.
Таблиця 1. Співвідношення основних складових крові, %
Тварини |
Плазма |
Формені елементи |
ВРХ |
67,45 |
32,5 |
Свині |
56,49 |
43,51 |
Коні |
60,23 |
39,77 |
ДРХ |
72,00 |
28,00 |
Таблиця 2. Масова частка хімічних речовин у крові тварин, г/кг крові
Склад крові |
Бички |
Коні |
Свині |
Вівці |
Кози |
Вода |
808,9 |
749,02 |
790,56 |
821,67 |
803,89 |
Сухий залишок: у тому числі гемоглобін |
191,1 103,1 |
250,98 166,90 |
209,44 142,20 |
178,33 92,90 |
196,11 112,58 |
Інші білки |
69,8 |
69,7 |
42,61 |
70,870,8 |
112,58 |
у тому числі альбумін |
3,61 |
- |
4,42 |
3,83 |
- |
глобулін |
2,9 |
- |
2,96 |
3,0 |
- |
фібриноген |
0,6 |
- |
0,65 |
0,46 |
- |
Загальний цукор |
0,7 |
0,53 |
0,686 |
0,733 |
0,829 |
Стерини |
1,935 |
0,346 |
0,144 |
1,339 |
1,259 |
Лецитин |
2,349 |
2,913 |
2,339 |
2,220 |
2,460 |
Жир |
0,567 |
0611 |
1,095 |
0,937 |
0,525 |
Жирні кислоти |
- |
- |
0,475 |
0,488 |
0,395 |
Нуклеїнові кислоти |
0,027 |
0,06 |
0,058 |
0,285 |
0,395 |
Натрій |
3,636 |
2,691 |
2,406 |
3,638 |
3,579 |
Калій |
0,407 |
2,758 |
2,309 |
0,405 |
0,396 |
Оксид заліза |
0,544 |
0,828 |
0696 |
0,492 |
0,577 |
Кальцій |
0,669 |
0,051 |
0,068 |
0,07 |
0,06 |
Магній |
0,036 |
0,061 |
0,089 |
0,03 |
0,01 |
Хлор |
3,079 |
2,785 |
2,69 |
3,08 |
2,923 |
Фосфорна кислота |
0,404 |
0,392 |
1,007 |
0,412 |
0,307 |
у тому числі неорганічна фосфорна кислота |
0,171 |
0,174 |
0,740 |
0,19 |
0,143 |
За вмістом білка кров наближається до м’яса, проте за збалансованістю незамінних амінокислот йому поступається завдяки лімітованості гемоглобіну за незамінною амінокислотою — ізолейцином. Основні фізико-хімічні складові крові сталі: питома вага крові становить 1,05 - 1,065 г/см3, еритроцитів — 1,085 - 1,09, лейкоцитів — 1,028 - 1,033, фібрину — 0,7 - 0,8, плазми — 1,028 - 1,03 г/см3.
В’язкість крові приблизно в 5 - 6 разів більша за в’язкість води і для крові коней становить 3,2 - 4,6 Па-с, ВРХ — 3,3 - 4,3, свиней — 5,1 - 6,4, овець — 3,4 - 4,2, кіз — 5,0 - 5,6 Па-с. В’язкість крові залежить від кількості еритроцитів та концентрацій білка в плазмі.
Нативна кров має злегка солонуватий присмак через наявність у ній хлориду натрію.
Осмотичний тиск крові дорівнює 0,9%-му розчину хлориду натрію (фізіологічний розчин кухонної солі) і становить близько 7,7 - 8,08-105 Па.
Реакція середовища крові слабколужна, майже нейтральна і є величиною досить сталою внаслідок високої буферної ємності крові. Буферна ємність крові залежить від карбонатної та фосфатної систем, вмісту та складу білків крові.
Для великої рогатої худоби рН крові становить 7,4 - 7,52; ДРХ — 7,46 - 7,65; свиней 7,4 - 7,5; коней — 7,3 - 7,5.
Молекулярна маса білків крові коливається в досить широких межах: найбільша у р-глобулінів плазми крові — до 1 300 000, найменша у альбумінів — 69 000, молекулярна маса фібриногену дорівнює 400 000. Найменший розмір молекул має альбумін (150 х 38-10-10 м), а найбільший — фібриноген (700 х 38-10-10 м).
Амінокислотний склад крові та деяких білків наведено в табл. 3
Таблиця 3. Амінокислотний склад крові та деяких білків
Амінокислота |
Масова частка, %до загальної кількості амінокислот |
||||||
Кров |
Фібриноген |
Плазма крові |
Гемоглобін |
Глобулін ізольований |
Глобуліни |
Альбуміни |
|
Валін |
8,5 |
3,9 |
7,0 |
11,0 |
0,4 |
5,5 |
0,5 |
Ізолейцин |
1,9 |
5,0 |
2,9 |
0 |
0,2 |
4,7 |
2,8 |
Лейцин |
10,8 |
11,3 |
10,1 |
14,0 |
13,8 |
140 |
13,7 |
Лізин |
9,5 |
9 |
9,2 |
10,6 |
10,5 |
6,2 |
12,1 |
Метіонін+цистеїн |
3,0 |
2,6 |
1,0 |
2,1 |
1,7 |
1,0 |
1,3 |
Треонін |
1,4 |
7,9 |
6,3 |
6,1 |
3,8 |
8,1 |
6,5 |
Триптофан |
1,4 |
3,5 |
1,9 |
2,0 |
2,3 |
3,8 |
0,6 |
Фенілаланін + тирозин |
9,4 |
7,0 |
9,2 |
12,5 |
7,9 |
3,8 |
6,2 |
Поріг теплової коагуляції крові для альбуміну 67 °С, для глобуліну — 69 — 75, для фібриногену — 56 °С. Випадання білків в осад відбувається послідовно і закінчується за температури 80 °С. Теплоємність фібрину, який отримують при дефібруванні, дорівнює 0,88, питома теплоємність крові — 0,9.
Питання для закріплення та самоконтролю
1. Що таке дефібринування?
2. На які цілі використовують кров забійних тварин?
3. Назвіть морфологічний склад крові
Рекомендована література
- Пабат В.О., Маньковський А.Я. Технологія продуктів забою тварин. – К.: ТОВ „Оріон”, 2000. – 361 с.
- Клименко М.М. Технологія м’яса та м’яких продуктів. / М.М. Клименко, Л.Г. Віннікова, І.Г. Береза. –К.: Вища школа, 2006. -640 с.
- Рогов Н.А., Забашта А.Г. и др. Общая технология мяса и мясопродуктов. – М.: Колос, 2000. – 367 с.
- Чорний технічний альбумін?
- Вимоги до харчового альбуміну?
- Які продукти виготовляють з крові?
- За морфологічним складом кров являє собою ?
- Засвоюваність кров`яного борошна на рівні?